Weg met zwarte punten!

Krant van West-Vlaanderen, 11-06-2010

Maldegem

De vijfdejaarsleerlingen ASO van de Zusters Maricolen hebben onlangs aan burgemeester Johan De Roo en de cel Veiligheid een uitvoerig dossier over de schoolfietsroutes overhandigd. In oktober wil de burgemeester al voorstellen doen om de zwarte punten uit dat dossier weg te werken.

Een van de projecten die de werkgroep Verkeersveiligheid een nieuwe impuls moet geven, is een studie over de fietsroutes die leerlingen van en naar school volgen. De zestien leerlingen van het vijfde jaar ASO van de Zusters Maricolen kregen de opdracht toegewezen. Als vertrekpunt lieten zij driehonderd medeleerlingen een vragenlijst invullen over de weg die ze van en naar school volgen. Daarin werd ook gepeild naar gevaarlijke en/of onveilige punten.

De vijfdejaars werden in vier groepen verdeeld. Elke groep nam een route onder de loep, ging de gevaarlijke punten ter plaatse bekijken en nam er ook foto's van. Zo kon van elke route een dossier opgemaakt worden. Samen met directeur Hans Waerniers en projectbegeleiders Caroline Huyghe en An Snauwaert stelden Layla Van Hoecke, Tessa Verstringe, Annelies Matthys en Josephine Van de Walle het dossier onlangs voor aan burgemeester Johan De Roo en de leden van de cel Veiligheid.

Voor de leerlingen die van Donk naar Maldegem fietsen, blijken de problemen zich te situeren aan het kruispunt van de Brugsesteenweg met de Heirweg en de Kleine Bogaardestraat. Ook de Brielstraat ligt er zonder fietspad gevaarlijk bij. Voor de fietsers die uit noordelijke richting van en naar school komen, vormt het kruispunt met de N49 een gevaar. Dat punt kan evenwel vermeden worden door gebruik te maken van de voetgangers- en fietstunnel onder de N49. Op de fietsroute die de meeste Adegemse kinderen volgen, zijn de kruispunten van de N9 met de Hillestraat en Adegem-Dorp de zwarte punten. Volgens de werkgroep is de alternatieve route langs den Hoogen Pad en het industrieterrein iets langer, maar wél veiliger.

De vierde werkgroep onderzocht het traject dat de leerlingen uit Kleit volgen. Vooral het kruispunt van de Aalterbaan met de Halledreef en de Krommewege wordt daar als problematisch bestempeld. Burgemeester De Roo maakte met de leerlingen een afspraak om midden oktober opnieuw bijeen te komen. Tegen die tijd moet de cel Veiligheid voor een aantal knelpunten oplossingen hebben gevonden. Volgens directeur Waerniers van de Zusters Maricolen kan het project van de vijfdejaars dienen als basis voor een fietsrouteplan voor alle schoolkinderen. (LV)

© 2010 Roularta Media Group

Publicatie: Krant van West-Vlaanderen / Brugs Handelblad, 11 juni 2010

Terug naar 9. Veilig op weg naar school - secundair onderwijs

Laatst gewijzigd op 16 juni 2010